ALPINE SHELTER SKUTA
Photos @ Janez Martincic / JANMAR arhitekti
OFIS architects and AKT II in collaboration with students at Harvard University Graduate School of Design and PD Ljubljana Matica
The project developed from an architectural design studio at the Harvard Graduate School of Design led by Rok Oman and Spela Videcnik from OFIS. In fall 2014, studios of thirteen students were facing the challenges of designing an innovative yet practical shelter to meet the needs of the extreme alpine climate. Inspired by the vernacular architecture of Slovenia with its rich and diverse architectural heritage, the students produced twelve proposals meeting various site conditions, material considerations, and programmatic concerns were produced and cataloged.
Photos @ Janez Martincic / JANMAR arhitekti

Photos @ Janez Martincic / JANMAR arhitekti

The extreme climatic conditions in the mountains introduce a design challenge for architects, engineers and designers.
Within a context of extreme risk to environ­mental forces, it is important to design buildings that can withstand extreme weather, radical temperature shifts, and rugged terrain. Responding to envi­ronmental conditions is not only a protective measure, but also translates into a matter of immediate life safety. The harsh conditions of wind, snow, landslides, terrain, and weather require
a response of specific architectural forms and conceptual designs.

120 years after the installation of Aljaz Tower in August of 1985 on Triglav*, this new shelter was placed below Mountain Skuta in Kamnik Alps. It is replacing a 50 year old bivouac that had previously been on the site.

 The bivouac is an object that represents a basic human necessity, a shelter. It is a symbol of refuge. The outer form and choice of materials were chosen to respond the extreme mountain conditions, and also provide views to the greater landscape.
Its position within the wilderness requires respect for natural resources, therefore must meet the ground in a light and firm manner to ensure the shelter is strongly anchored while having a minimal impact on the ground. In addition, the outer shell needed to be realised with a highly resistant material and in collaboration with Riederthin glass fibre öko skin concrete elementswere able to meet all the requirements of aesthetics, material quality and the challenge of being able to withstand especially rigorous weather conditions. 
The design of the interior dictates modesty, totally subordinate to the function of the shelter providing accommodation for up to eight mountaineers.

 Informed by traditional alpine architecture, building elements, materials, structure and form, the design scheme by students Frederick Kim, Katie MacDonald and Erin Pellegrino was selected. After conclusion of the academic semester, OFIS architects and structural engineersAKT ll continued to and develop and adapt the form to the given site, responding to further input from
the mountaineers, Anze Cokl, Milan Sorc and other engineers andlead the projectthroughout the realization planning phase.

 The design consists of three modules, in part to allow for transport and also to programmatically divide the space. The first is dedicated to the entrance, storage and a small space for thereparation of food. The second one provides space for both, sleeping and socializing while the third features a bunk sleeping area. Windows at both ends offer beautiful panoramic views of the valley and Skuta Mountain.

 Due to the nature of the installation process, the shelter was designed as a series of modules so that it could be brought to the mountain in parts. The entire prototype was constructed off-site in the workshop. The modules were planned as a series of robust frames, which would then be braced together onsite providing a manageable installation and a less invasive foundation. In order to keep the mountain site as undisturbed as possible, the modules are fastened onto strategically placed pin connections, which also act as the foundation on the site. The glass is a triple pane system that has been calculated to withstand to the projected strong wind and snow loads. Installation of the bivouac was carried out by PD Ljubljana Matica under the direction of Matevz Jerman, helicopter transport while the Slovenian Armed Forces and a team of Mountain Rescue Service - station Ljubljana. The whole transportation and installation process was carried out in one day.

 Although the scale of the bivouac is small, the project required a lot of effort and planning from over sixty participants who were mostly volunteers and sponsors. All would agree that, despite the small size, it was no less demanding than any large building project. However, all of the effort and planning for this small scale project is meant to keep the memory, spirit and culture of the mountains as a special place for Slovenians. The hope is that the bivouac will serve as a shelter for all of the climbers who need it, and that through their care and attention the bivouac will continue to do so for many years.

 

Photos @ Janez Martincic / JANMAR arhitekti

 

The following team developed the final design:

Instructors / Architects:
Rok Oman, OFIS architects
Spela Videcnik, OFIS architects
Student Design Team, Harvard GSD: 
Frederick Kim
Katie MacDonald
Erin Pellegrino
OFIS architects Team:
Janez Martincic
Andrej Gregoric
Maria Della Mea
Vincenzo Roma
Andrea Capretti
Jade Manbodh
Sam Eadington
Structural Engineering:
AKT II, London, UK
Hanif Kara
Edward Wilkes
Local Structural Engineering:
Projecta, Milan Sorc
Engineering & Consulting:
Freeapproved, Anze Cokl
Realization & onsite Coordination:
PD Ljubljana Matica, Slovenia
Matevz Jerman
Davor Rozman
Façade – öko skin:
Rieder Smart Elements, Austria
Wolfgang Rieder
Matthias Kleibel
Glazing:
Guardian, USA
Domen Komac
Bivouac maintainance representatives:
Matevz Jerman
Davor Rozman
Principal Contractor:
Permiz d.o.o., Slovenia
Bostjan Perme
Anchors and Fixation:
Hilti, Slovenia
Thermal and fire safe insulations:
ROCKWOOL stone wool
Site Preparation and Construction Team:
Alpinist section PD Ljubljana Matica, Visinska dela Orti
Team: Matevz Jerman, Jernej Ortar, Blaz Ortar, Davor Rozman, Natasa Vodopivec, Matevz Kastrin, Boris Mance, Boris Bokavsek,
Luka Klemencic, Ziga Asic, Jernej Knop, Anze Klaric, Uros Grilj, Marko Granda, Bostjan Oblak
Helicopter Flights:
Slovenian Army
Tomaz Perse, Primoz Pintar, Andrej Groselj, Peter Smrkolj
Support at Installation: Mountain Rescue Association of Slovenia, GRZS
Brane Zorz, Tadej Mrak, Bojan Goli
Photo courtesy @:
Janez Martincic
Special thanks to Harvard University Graduate School of Design,
who made the studio possible through the generous support of the John T.Dunlop Professorship in Housing and Urbanization
Mohsen Mostafavi, Dean and Alexander and Victoria Wiley Professor of Design
Iñaki Ábalos, Architecture Department Chair And to all the students who participated in the Habitation in Extreme Environments Studio: Myrna Ayoub, Oliver Bucklin, Zheng Cui, Lauren McClellan, Michael Meo, Nadia Perlepe, Elizabeth Pipal, Tianhang Ren, Xin Su
Sponsors:
Rieder Smart Elements, Maishofen, Austria
AKT II, London, UK
OFIS architects, Ljubljana, Slovenia
Guardian Europe, Luxemburg
Hilti, Trzin, Slovenia
Ravago, Store, Slovenia
PGM Hotic, Slovenia
Visinska dela Orti, Slovenia ROCKWOOL Adriatic, Croatia